Backpackers Di Cambodia : Versi riki line jalan kembara basikal

Kali ini aku nak bercerita tentang negara Cambodia atau pun kemboja. Dengan menaiki penerbangan Air Asia yang bermodalkan RM 280 pergi balik. Maklumlah tiket masa promosi memang murah kan kan. :):):) Keinginan aku nak backpacker berkelana seorang diri akhirnya tercapai juga. Tinggallah isteriku di rumah, ambil beg backpackers dan terus ke dunia yang tak pernah kita jumpa . Begitulah cabaran seorang backpackers yer. Misi aku kali ini adalah untuk riki line tempat untuk melaksanakan kembara basikal bersama-sama dengan adik iparku, Aiman. Persediaan penting memastikan impian kembara basikal ini berjaya. Berlepas dari LCCT ke Phnom Penh International Airport mengambil masa 2 jam lebih sahaja.

PERKARA YANG PENTING DI CAMBODIA
  1. Info atau maklumat pasal border crossing boleh cari dalam Seat61( laman web yang menjadi rujukan semasa travel ke luar negara terbaik bagi yang nak merasa travel dengan keretapi), Canbypublications dan juga Lonely Planet (LP).
  2. Rakyat Malaysia, Singapore, Philippines, Laos dan Vietnam dapat pengecualian visa. Citizenship lain kena bayar USD20 untuk visa selama 30 hari sahaja.
  3. Departure tax sebanyak USD25 dikenakan bagi mereka yang keluar dari negara ini dengan kapal terbang. Sediakanlah duit USD sebab matawang Riel tak diterima dalam kes ni. Kalau border crossing dengan pengangkutan darat tak perlu bayar apa-apa. Free sahaja. Jadi kalau nak ride basikal ni, penat pun dapat, percumalah kiranya..
  4. Matawang USD diterima dengan meluas berbanding Riel (official currency). Pelbagaikan matawang dan yang paling penting kena merancang sebelum kembara basikal.  Simple conversion untuk USD dan Riel, USD1 = KHR4000 (KHR = Khmer Riel).Tiada penggunaan syiling di sini, sume urusan jual beli dalam wang kertas.
  5. Kebanyakan orang Cambodia boleh cakap English dengan baik selain dari bahasa Perancis dan Khmer (mother tongue). Jangan terkejut bila mereka bercakap Melayu sebab kat sini ada orang Khmer muslim.
  6. Cambodia ialah GMT+7 (sama dengan Thailand) dan waktu di sini lewat sejam dari waktu di Malaysia


Kerajaan Kemboja merupakan sebuah negara di Asia Tenggara dan bersempadankan Thailand di barat, Laos di timur, Vietnam di timur dan Teluk Siam di selatan.  Phnom Penh juga dahulu dikenali sebagai Krong Chaktomuk yang bererti "Kota Empat Wajah". Nama ini merujuk pada persimpangan Mekong, Bassac, dan Tonle Sap melintasi sungai untuk membentuk "X" di mana ibu negara berada. Krong Chaktomuk adalah singkatan dari nama upacara yang diberikan oleh Raja Ponhea Yat, nama penuhnya Krong Chaktomuk Mongkol Sakal Kemboja Thipadei Sereythor Inthabot Borei Roth Reach Seima Maha Nokor.

Bangunan Putih pemberian oleh Negara Penjajah Perancis kepada Kerajaan Cambodia. Bangunan ini merupakan sebahagian Istana Napolean di Perancis yang dibawa khas melalui terusan Suez ke kerajaan Cambodia. Ada Simbol N pada bangunan ini.

Nama ini terdiri daripada Pali, dan longgar diterjemahkan sebagai "Tempat daripada empat sungai yang memberikan kebahagiaan dan kejayaan Kerajaan, pemimpin tertinggi serta kota ditembus dari Indra Kerajaan yang maha besar"

Phnom Penh adalah ibu kota yang terbesar di Kemboja. Terletak di tepi Sungai Mekong, Phnom Penh telah menjadi ibu negara sejak Kemboja dijajah Perancis, dan telah berkembang menjadi pusat bangsa kegiatan ekonomi. Phnom Penh telah berkembang menjadi industri, komersial, budaya, pelancongan dan pusat sejarah Kemboja.

Pernah dikenali sebagai Mutiara Asia, ia itu dianggap sebagai salah satu kota terindah yang dibina Perancis di Indocina pada tahun 1920. Phnom Penh, bersama-sama dengan Siem Reap dan Sihanoukville, adalah destinasi pelancongan yang signifikan global dan domestik untuk Kemboja. Ditubuhkan pada tahun 1434, bandar ini terkenal kerana seni bina yang indah dan sejarah dan tarikan. Ada sejumlah bangunan kolonial Perancis hidup, seperti Royal Palace, Phsah Thmei, dan bangunan gaya lain Perancis disepanjang jalan-jalan besar.

Terletak di tepi Sap Tonle, Mekong dan sungai Bassac, Phnom Penh adalah rumah bagi lebih dari 2 juta penduduk Kemboja lebih dari 13 juta. Ini adalah bandar terkaya dan paling padat penduduknya di Kemboja dan merupakan rumah bagi negara politik hub.

Negara yang mempunyai jumlah penduduk 13 juta ini beribu negara di Phnom Penh. Kemboja merupakan negara pengganti Kerajaan Khmer yang mengalami zaman kegemilangannya pada adab- ke-11 hingga abad ke-14. Pada zaman keemasannya, Khmer berjaya menguasai seluruh Semenanjung Indochina.
Agama utama yang diamalkan di Kemboja ialah agama Buddha Thevarada. Agama lain termasuklah Islam (penduduk Cham) serta animisme di kalangan kaum peribumi. Bab makan susah sikitlah tak ramai orang islam disini, jadi kenalah pandai mencari yang halal.

Antara laluan sungai yang terkenal di Kemboja ialah Sungai Mekong dan Tasik Tonlé Sap yang merupakan sumber makanan serta pendapatan yang penting bagi penduduknya. Fuh.. Memang luas sangat sungai Mekong nih. Takut jga kalau tenggelam kat sini, tak timbul-timbul. Tapi mengikut cerita orang tempatan yang fasih berbahasa melayu loghat Champa nih.. Masih banyak lagi yang tak diterokai dibawah dasar sungai Mekong nih. Ada juga yang bercerita tentang emas di dasar sungai Mekong yang masih tak diterokai.

Pada 2005, simpanan minyak petroleum dan gas asli telah ditemui di bawah laut Kemboja. Perlombongan minyak yang bakal bermula pada 2009 dijangka akan menghidupkan semula ekonomi Kemboja yang banyak bergantung kepada sektor pelancongan. Mak ramailah pelabur-pelabur yang berminat nak melabur di Kemboja. Maklumlah minyak dah dijumpai dikawasan negara kemboja,

 

Di Kemboja, negara ini berkiblat Amerika. Ya! Amerika menjadi penyokong kuat bagi negara ini. kalau nak tengok lambakkan barang-barang made in USA. Datanglah ke Kemboja, macam-macam ada. Kereta Hummer pun ada. Sebab itu US Dollar menjadi pilihan bila jurusan jual beli disini.

Insyallah aku akan bercerita kos, tempat yang menarik dan pengalaman yang tidak akan dilupakan disana ... sabar ye menanti cerita ini...

2 ulasan:

Hazwan Hafiz berkata...

Power bro !
Cambodia versi riki line !

Budak Comot berkata...

Terbaik!!
Boleh jadi rujukan !!

Catat Ulasan